En dezeven dan ali fizolckov eksperiment
Jah letos nas je vreme prav neprijetno presenetilo. Zima je bila neverjetno dolga z obilo dezevnih (saj ga rabimo) in vetrovnih dni. Prav nic ni bilo prijetno skakati zunaj zato sva se z Aleksandrom odlocila da narediva prav posebni eksperiment. Zanimalo naju je ali lahko prepricava kaj iz kuhinje da zraste (poleg plesni seveda). Po napornem iskanju v predalih in omarah sva nasla posodo strocnic za kuhanje. Hmmm tole bi pa mogoce lahko bilo zanimivo in tako se je pricelo.
04/11
Sestavine:- posoda strocnic
- kroznik
- voda
Aleksander je iz tele posode nabral ~50 razlicnih zrn (vsaj 3 iz vsake skupine) katere sva potem dala v kroznik z vodo da se lupine zrahljajo.
05/11
Sestavine:- namocena zrna
- papirnata brisaca
- pladenj
- voda
Naslednji dan sva na pladenj polozila vec plasti papirnatih brisac in jih rahlo namocila z vodo. Brisace sva potem rahlo nagubala da sva naredila majhne dolinice v katere sva polozila namocena zrna. Aleksander je ugotovil da so zrna veliko mehkejsa kot so bila prejsnji dan. Vendar se vedno nisva vedela ali bo kaj zrastlo ali ne :)
Fizol, cicerika, grah in leca
- prozorni kozarci
- voda
- povoj (bombazen brez elastana)
- veliko veselja
Zanimivo, ze naslednji dan je vecina zrna pognala majhne korenice. Aleksander je imel ogromno vprasanj in ko sem uspel odgovoriti na vsa z vsaj zadovoljivim odgovorom sva se lotila dela.
Odrezi dovolj dolgi kos povoja, nalij vodo v kozarec, polozi povoj na gladino ter ga "prilepi" z vlago na rob kozarca. Ta dan nama je pognalo ~16 zrn in sva se odlocila da jih dava v vsaki kozarec 2. 8 kozarcev je bilo pripravljenih kot bi mignil, seveda ob pomoci nasega raziskovalca.
Vsi pripravljeni kozarci so romali na kuhinjsko okno, kamor sva dala tudi preostala zrna na brisaci, nikoli ne ves ali bo se katero zrno pognalo.
11/11
Takole so zgledala najina zrna po nekaj dneh kaljenja. Oba sva bila presenecena nad velikostjo kalckov cicerike in lece. Fizol je bil bolj pocasen vendar tudi ta je pognal lepe korenine. Celo dve zrni graha sta prav lepo zaceli rasti.Ta dan sva odkrila se 15 novih zrn ki so vsaj malo vzkalila. Temu je sledilo 6 novih kozarckov po ze preverjenem receptu. Vsega skupaj imava zdaj 29 zrn.
Novih 6 lonckov.
Takole pa je zgledal kalilni pladenj po tem ko sva pobrala vsa zanimiva zrna.
Aleksander pozira ob prvih kalckih.
Najina eksperimentalna kuhinjska polica. Na levi strani so kalcki iz prve serije (8), temu sledijo kalcki iz druge serije (6) in kalilni pladenj. Kdo ve mogoce pa se kaj zraste.
Kalcki so ze dovolj veliki da jih preseliva v zemljo.
Sestavine:
- prozorni kozarcki
- casopisni papir
- deska - kos lesa
- zemlja (brunnings)
- frnikole (ni bilo kamenja in zunaj je pihalo ter dezevalo)
- sveder in vrtalnik
- spile
Najprej sva zascitila kuhinjsko mizo za ne narediva prevec skode :)
Aleksandrova naloga je bila navrtati luknjice v kozarce katere bodo sluzile za drenazo. Les za zascito, sveder v vrtalnik in veselo na delo.
Je slo bolj pocasi, baterija je bila ze na koncu in v vsaki loncek je bilo treba navrtati vsaj 5 lukenj. Ampak Aleksander se ni pustil in je vztrajno vrtal.
Vzames loncek, vanj das 2-3 frnikole, nasujes radodarno plast zemlje, na vrh polozis 3 kalcke, in prekrijes s tanko plastjo zemlje. V sredino zapiksne spilo, da bodo kalcki lahko plezali. Vsak loncek je dobil nalepko z imenom strocnice.
Pa nama je uspelo. 9 lonckov.
No ja, po tejle sliki so nama vsi loncki skupaj s pladnjem padli na tla :) Vendar to ni potrlo najinega eksperimentalnega duha in sva hitro vse skupaj popravila, zlozila nazaj na pladenj (je prezivel) in zalila. Pladenj je romal na kuhinjsko polico.
4 komentarji:
nooo, lepo , ko pa pridem "dol" , pa bomo nekaj skuhali, ~ joto ~ naprimer......he,he,he....
deda Bojan
Oooo super način za zaposlit otroka in tako lepo ste vse dokumentirali... Bomo si zapomnili za čas, ko bodo Jakoba zacele zanimati take stvari.
Lp, Bojana
Stara sem 12 let in smo za nalogo pr naravoslovju morali posaditi fižol.Najprej sem šla na internet in videla to sliko nato sem delala kot piše pod slikami in dobila odlično oceno v zahvalo vama.
Lp,Nika
Nika,
veseli me da so ti navodila prisla prav in cestitam za odlicno oceno. Le tako naprej :)
Lp,
Gregor
Objavite komentar